Importanta lui in aparitia BLUES-ului BRITANIC si al MISCARII BLUES REVIVAL

WORKSHOP cu MARCIAN PETRESCU

Sâmbătă, ora 11:00

la CASA AVRAMIDE,
Strada Progresului 32 – Lângă Teatrul Jean Bart

Un workshop de aproximativ două ore, in care Marcian prezinta o serie de materiale video din cadrul manifestarilor numite AMERICAN FOLK BLUES FESTIVAL - prima oportunitate, cu adevarat serioasa si corect organizata, pentru ca europenii si, in special britanicii, sa ia contact direct cu muzicieni legendari din blues-ul american.

In urma acestei serii de festivaluri, a aparut prima miscare de blues in Europa si, cel mai important aspect, in urma interactiunii dintre artistii americani si anumiti muzicieni si/sau colectionari si admiratori de blues din Anglia, avea sa apara in mai putin de 2 ani celebra miscare numita BRITISH BLUES BOOM, in care aveau sa devina celebri artisti precum John Mayall, Eric Burdon & Animals, Jimmy Page & Yardbirds,   Eric Clapton, Peter Green, Alexis Korner etc.

Aceasta miscare avea sa influenteze in mod capital aparitia a ceea ce avea sa se numeasca rock-ul britanic si prin efect de ricoseu si a miscarii de BLUES REVIVAL si WHITE BLUES in SUA !

Suficiente motive pentru ca publicul din cadrul festivalului de la Tulcea sa nu rateze acest workshop.

MARCIAN PETRESCU

Marcian Petrescu este cotat in prezent drept CEL MAI BUN MUZICUTIST DE BLUES din Romania, cu un sunet si o prezenta scenica la acelasi nivel cu a omologilor sai din SUA.

Este deasemenea solist vocal, textier, compozitor, profesor de muzicuta, technician reparator de muzicute, realizator de emisiuni radio.

S-a nascut in Onesti pe 1 ianuarie 1974. La frageda varsta de 8 ani, descoperea muzica pe benzile de magnetofon ale bunicului sau, fiind marcat definitiv de artisti ca Ray Charles, Santana, B.B. King, Johnny Cash, Harry Belafonte, Memphis Slim. La scurt timp dupa 1989, Marcian a inceput sa colectioneze cu aviditate inregistrari rare de blues, dezvoltandu-si in timp o colectie impresionanta, pe care a decis s-o impartaseasca cu un numar cat mai mare de persoane in momentul cand a inceput sa realizeze emisiuni la un post de radio local din Onesti si mai apoi, incepand din 2007, in emisiunea “POVESTILE BLUESULUI”, la RADIO LYNX, post de radio din Bucuresti cu emisie online(www.radiolynx.ro).

Pasiunea sa pentru blues a dus cumva logic la dorinta de a invata sa cante la muzicuta, pe care a inceput s-o studieze ca autodidact la varsta de 22 de ani, descifrand cu intensitate(aproape fanatica) tainele instrumentului de pe inregistrari cu Sonny Boy Williamson II, Little Walter, Charlie Musselwhite, Sugar Blue sau Paul Butterfield.

In paralel cu ativitatea artistica, Marcian preda lectii de muzicuta, face munca de cercetare in domeniul sunetului de muzicuta, punand la punct, dupa o munca de doi ani, un sistem de sunet unic in acest moment la nivel mondial !