Subsemnatul (NR: Cătălin Horodincă) stau pe puntea superioară a navei Mircești, la 2 ore distanță de discuția cu Roberto Morbiolli, „încărcat” la maxim cu note de blues și cu peisajul magnific al Deltei ce ne înconjoară de dimineață, de când am plecat din Tulcea. Mă așez cu o bere rece în mână lângă Phil, îi dau și lui una, și nu e greu să începem o conversație ca între doi tipi ce se vad pentru prima oara, dar parcă se cunosc de mult… Nici nu e greu cu bere și blues.

EU: Sunt curios de mor unde îți găsești tu, Phil, inspirația pentru a compune mereu!

Phil: Well… nici nu e așa de greu la cât se întâmplă cu noi și în viața noastră în fiecare zi. Oameni, locuri frumoase , experiențe de tot felul parcă „te cheamă” să scrii despre ele. Muzica blues este despre toate emoțiile noastre, e doar o poveste muzicală cu noi ca și personaje principale. Unele povești sunt triste, altele sunt vesele. Nu inventăm nimic!

EU: Și cum faci asta? Cred ca e fascinant să poți compune… întâi muzica sau versurile? De unde pleacă o melodie?

Phil: Melodiile pleacă din toate părțile…ele te surprind mereu chiar și cu locul de unde vin. Contează ce mă "lovește" mai întâi. Un sunet, un accord sau o combinație…un cuvânt sau o frază spusă de cineva, puse împreună intr-un moment de inspirație divină, toate ingredientele reușesc să devină ceva complex, ceva ce trezește amintiri și ‘mișcă’ suflete. Nu există o singură cale de a scrie și de a compune. De obicei scriu și înregistrez idei pe durata a câteva luni, o mulțime. Apoi, le recitesc și le reascult și văd care dintre ele mă emoționează. Unele dintre ele sună chiar oribil!

“Blues-ul este o moștenire bogată care sărbătorește viața în toată splendoarea și complexitatea ei. Interpretările lui Phil ale acestei forme de artă, determinarea lui și talentul intr-un stil cu totul nou, aduce o perspectivă proaspătă, iar vocea lui în această zonă muzicală, face ca această comoară culturală să se miște în propriul fel“ Dave Rubin, Guitar Edge Magazine

EU: Cand nu compui sau ești în turneu, asculți și alt gen de muzică? Te ajută? Te inspiră?

Phil: Muzica este frumoasă și inspirațională în toate formele și timpurile ei, așa că da, ajută foarte mult să asculți și să descoperi lucruri frumoase și sunete unice în toate genurile muzicale. Îmi place îndeosebi: Jazz, Rock, Reggae, Pop, Soul, Funk și Latino. Oricând aș asculta pe Papa Wemba, Peter Gabriel, John Mayer, Mike Stern, Afro Celt Sound System, Prince, Herbie Hancock, Santana sau Miles Davis. Pe discul “The Twelve Rythms“ am câte ceva din toate.

EU: Ce face Phil atunci când nu face muzică?

Phil: Mă concentrez pe muzică. E marea mea pasiune. Cand vreau să evadez, fac scuba, merg mult. Ascult natura, ori de câte ori am ocazia și citesc când am ocazia. Și îmi place să predau muzică…Ce altceva aș putea face? LOL!

EU: Câteva cuvinte despre „The Romanian job”??

Phil: „The Romanian job”…(râzând copios). Dichis e Cristian si Cristian e Dichis. Asta spune foarte multe despre ce se întâmplă aici în fiecare an. Public ‘cool’, atmosferă fantastică, Dunarea, mancarea bună, vinul și berea. Exact ce spuneam mai devreme de toate ingredientele pentru a compune o melodie nouă! Profesionalism de la management la voluntari, tehnicieni, lumini, sunet… So cool!

Croaziera în Deltă iți oferă ocazia să poți cânta cu alți artiști din festival, și chiar daca ai vrea să fugi, să nu faci asta, ești pe apă, așa că, nu ai încotro. Totul a fost extra-special! Loved it so much...Am terminat de băut berea rece. Phil a plecat lângă Roberto și ceilalti muzicieni să mai zică ceva frumos pe limba blues-ului, iar eu am rămas consternat și uimit de parcă ar fi fost prima dată când ascult. Dacă aveti ocazia vreodată, nu refuzați un concert live de blues! Are o magie și o forță atât de mare, și oamenii sunt atât de frumoși încât e greu să nu te prindă în „năvod”.

din Zile și Nopți, Galați, 385, 28 Septembrie 2018