2018

Încă dela inființare (1977), Nine Below Zero a fost considerată una dintre cele mai bune trupe de blues din Albion.

Legendara trupa britanică vine la dichis’n’Blues cu membrii săi din anii de glorie, Dennis Greaves si Mark Feltham, dar nu în formula clasică de cvartet, ci ca big band (8 membri), avînd, alături de chitara, muzicuta, baterie și bass, backing vocal, trompetă, saxofon, orga, percuții.

Muzicuțistul MARK FELTHAM este, fără îndoială, o adevărată legendă în Marea Britanie, grație unei activități concertistice și discografice de excepție. Este posesorul unei tehnici absolut superbe, care-i permite să treacă cu ușurință de la pasajele dulci la cele agresive. Această fantastică versatilitate i-a permis, ca, pe lângă activitatea alături de trupa Nine Below Zero, să cânte, atât în concerte, cât și pe albume de studio, alături de nume uriașe: RORY GALLAGHER, GARY MOORE, ANNIE LENOX, ZUCCHERO, OASIS, ROBBIE WILLIAMS, JOE COCKER.

După 40 de ani de carieră, Nine Below Zero sosesc pentru prima dată în România.


Phil a cântat pe aceeași scenă sau alături de mari muzicieni ai lumii, precum John Mayall, Tommy Castro, Janiva Magness, Kenny Neal, Eric Gales, Booker T, Maurice White, Philip Bailey, Urs Wiesendanger.

De asemenea, a lucrat ca inginer de sunet, printre alții cu Buddy Guy, Stevie Ray Vaughn, Albert King, Dizzie Gillespie, Wynton & Branford Marsalis, Kevin Eubanks, Eartha Kitt, Dianne Reeves.

Stilul său muzical combină într-un stil foarte personal energia și creativitatea din Jazz, Rhythm & Blues, Funk, New Orleans style.


Roberto scrie și aranjează muzica tuturor melodiilor sale. Personalitatea lui și stilul său unic de a cânta sunt evidente în toate interpretările sale, amintind de legende ale bluesului precum Freddy King, Albert King, BB King, Albert Collins, T. Bone Walker, Steve Ray Vaughan și Eric Clapton.

Interpretează pasional si cu aplomb, dînd o notă aparte tuturor show-urilor sale. Ca vocalist, Roberto reamintește de stilurile și tonurile lui Sam Cook, Otis Redding, Robert Cray sau Donny Hathaway.

In formula lui Roberto Morbioli dela dichis’n’Blues se regăsește si partenerul său de gig-uri nord americane, bateristul român Liviu Pop.


O încântătoare formulă alcătuită din patru muzicieni talentaţi şi originali: Irina Sârbu (voce), Puiu Pascu (pian), Ciprian Parghel (contrabas), Tudor Parghel (tobe).

Lecția de jazz este destinată copiilor, dar cucerește adulții in masură cel puțin egala. Este un curs de jazz cu exemplificari, jocuri, virtuozitate, rafinament si umor. Dela Ateneul Român, Lecția de jazz coboară la Gurile Dunării, dovedind încă o dată faptul ca dichis’n’Blues este nu doar un festival, ci, probabil, cea mai agreabilă dintre școlile noastre de azi.


Cuvânt înainte.

Cum-necum, dichis se află în anul al patrulea.

Ce-am constatat:

În cei patru ani, dichis a avut parte, mai intâi, de un public încântător. La început, nici nu am crezut că există. Sunt oameni care au devenit partași ai lui dichis, cu care ne salutăm complice prin piață, la tribunal, pe strada, la bere: suntem blues, ne știm de acolo. Iată că, deja dela ediția a treia dichis’n’Blues a fost, poate, festivalul de blues din Romania cu cei mai mulți spectatori plătitori. Cam câți sunt la Sighisoara, spre exemplu, unde există o lungă tradiție și o forță financiară net superioare celor dela Gurile Dunării. Avem un public devotat, cunoscător, limpede la minte și manierat. Partener dichisit.
anii anteriori